Résidence Bambou

Housing building

Geneva

2009 - 2011

Résidence Bambou

The building takes part of the regeneration of a former industrial site and completes, together with the Maison Corail, a large city block. The building consists of 6 floors, including a double attic, duplex apartments, as well as 2 garage levels underground and offers 46 apartments in co-ownership, ranging from 4 to 6 rooms. The building emphasizes its exceptional situation, next to the greenway, by developing an image of pixelated nature on three of its façades. Inspired by a theme of vegetation, tinted glass panels randomly create a mosaic consisting of 5 different shades of green.

The full use of the land plot by the building creates a slightly curved shape. Rooted in the earth by its basement, the building sits on the ground like an object on a pedestal. At the top, the attic’s concave/convex facade forms a faceted volume composed of aluminium plates that tend to make it disappear by blending with the sky. The building provides large interior surfaces and wide terraces extending the apartments to the South-West. The ground floor apartments benefit from private gardens.
The highest energy standards in the Minergie® label consist of a controlled ventilation system (double flow) and a highly efficient thermal envelope. Furthermore, the use of a high energy standard allowed the building to obtain 10% additional net surface, compared to what was requested by the neighbourhood plan.

group8, Résidence Bambou, Geneva, 2009 - 2011

Program

Housing building, 46 apartments

Specifications

High energy standard - Minergie®

Client

A&A Real Estate Grand-Pré SA

Commission type

Commission

Photo credits

©Régis Golay, FEDERAL studio, Geneva