Maison Corail

Housing building

Geneva

2009 - 2011

Maison Corail

The building takes part of the regeneration of a former industrial site and completes, together with the Résidence Bambou, a large city block. The building consists of 6 floors, including a double attic, duplex apartments, and a single basement level and offers 58 housing units, from 4 to 6 room flats. The façade on the road front is entirely glazed, exposing the living rooms to the outside giving the impression that the building has been cut or like section in a doll house. The clients specifically asked for a building without balconies, the most suited solution capable to give an impression of the exterior was to have sizable sliding windows offering the possibility to open large sections of the façade.

In the courtyard, each room is indicated by a window perforated in a roughcast wall with exterior insulation. The internal organization of the flats has been developed as typological system, which puts the hall in the center of the plan, allowing it to distribute all the rooms. The volume of the attic is designed as an object on a pedestal; its aluminium materialization tends to blend in with the sky.
All thermal insulation in the facades and roof has been sized to reach the Minergie® label values, with a clear aim to reduce energy consumption and lower costs for consumers.

group8, Maison Corail, Geneva, 2009 - 2011

Program

Housing building, 58 apartments

Specifications

High energy standard - Minergie®

Client

A&A Real Estate Grand-Pré SA

Commission type

Commission

Photo credits

©Régis Golay, FEDERAL studio, Geneva