built, competition

ICRC logistic complex

Shortlist competition, winning project. Logistic complex, archives, offices

Satigny, Geneva

2008 - 2011

ICRC logistic complex

The building elements referring to a highly symbolical value, the ICRC can settle down in a very original building. The different functions, which create the plan of this building, fit in a rectangular shape. The continuous height provides to the volume a neutral character. The building’s skin is made of a white canvas, a material that has a very strong symbolical value considering the ICRC’s fieldwork, and it guarantees the building’s water tightness. The truck’s cover made of canvas evokes the ICRC’s logistic work to supply food and medical material, the tent’s canvas suggest the image of a refuge. The white colour underlines the idea of neutrality, referring to the ICRC’s vocation.

Directly linked to the logistic complex, offices and meeting rooms form a key location from which humanitarian missions and material transportation are led. Together with the fieldwork ran by the ICRC, the archives conserve a trace of all the delegation’s activities. These unique and irreplaceable documents need to be conserved for a very long period of time. In order to preserve them, the archive rooms were built following strict standards of construction, in terms of space, operating and climate controlling. The green areas give a domestic orientation, in the shape of suspended gardens, which can be contemplative or convivial places for users working in the administrative zone. The atrium encourages an optimal communication in between users and ensures the unity and team spirit.

group8, ICRC logistic complex, Satigny, Geneva, 2008 - 2011

Program

Logistic complex, archives, offices

Specifications

Sustained development, Minergie® label
Textile façade
Programme diversity

Client

International Committee of the Red Cross (ICRC)

Commission type

Shortlist competition, winning project

Photo credits

©Régis Golay, FEDERAL studio, Geneva