Humanitarium

Shortlist competition, winning project. ICRC restaurant and conference center. IMRC offices and temporary exhibition space

Geneva

2009 - 2014

Humanitarium

A new visitor’s area and a shared restaurant at the International Committee of the Red Cross (ICRC) and the International Museum of the Red Cross and Red Crescent (MICR) accompany the old Carlton building, the historical ICRC headquarters. Placed in relationship of the two historical buildings, the proposal does not only maintain these emblems, but also strengthens them with the new construction. The positioning of the pavilion restaurant, office spaces and conferences was conducted in a discreet manner so as not to compete with existing signals. The program consists of two entities, on one side the restaurant located on the roof of the museum, on the other the Visitors’ Center with the offices, the conference rooms and a temporary exhibition space.

Hidden behind glass planes inserted into the hill side, the conference areas and offices occupy a plot of land with little value while limiting the impact of the new constructions. Located within the pedestrian flow of the site, the restaurant is situated in a low volume with soft sinuous contours winding around an existing cedar tree. With its rounded volume and curved roof, the building is in perfect harmony with that of the Carlton. The building ensures transparency through a large bay window, and allows unobstructed views over the lake, the ICRC site and the International Geneva.

group8, Humanitarium, Geneva, 2009 - 2014

Program

ICRC restaurant and conference center
IMCR offices and temporary exhibition space
Landscaping intervention

Specifications

High energy standard - Minergie®
Programme diversity

Client

International Committee of the Red Cross (ICRC), International Museum of the Red Cross and Red Crescent (IMCR)

Commission type

Shortlist competition, winning project

Photo credits

©Walter Mair, ©Régis Golay / federal-studio.com