Coupe Gordon-Bennett

Shortlist competition, 3rd prize with mandate. Housing building and commercial premises

Vernier, Geneva

2007 - 2013

Coupe Gordon-Bennett

The locational plan of the "Usine-à-Gaz" district consists of five buildings with inner courts situated on a central pedestrian mall, located on a vast plot of land resembling a park landscape; a public pavement borders the park on three sides, opening out on to streets; the fourth side is formed by the limit of the grounds of a public swimming pool. The size of the buildings is graded downwards from east to west, going from five levels plus attic to three levels plus attic.
The buildings are mainly given over to apartments with open or subsidized rents or PPE apartments for sale. One of the buildings is used exclusively for administrative offices. The ground floors which open out on to the mall will house arcades used for different activities. There is a communal underground parking area running along the axis of the mall, joining up the basements of the buildings.

The buildings themselves: the architectural differentiation of the buildings was based on a principle of variation. The buildings are surrounded by continuous balconies and a unified coating of paint has been applied to the guard rail, allowing for possible variations of treatment of the surfaces and range of colours.

group8, Coupe Gordon-Bennett, Vernier, Geneva, 2007 - 2013

Program

44 apartments
460 m2  of commercial premises

Specifications

High energy standard - Minergie®

Client

Implenia Development SA

Commission type

Shortlist competition, 3rd prize with mandate

Photo credits

©Régis Golay, FEDERAL studio, Geneva