Salle du Conseil d'Etat

Transformation and renovation of the council room

Geneva

2009 - 2010

Salle du Conseil d'Etat

The State Council Room was last renovated at the beginning of the 20th century and was in urgent need of fresh renovation to bring it into line with contemporary taste. The working conditions in this dark room in which there was so little natural light, and with no view of the outside, no longer fulfilled the latest standards.
The aim is to create a room which meets current needs and reflects modern forms of governance, i.e. to improve the quality of lighting and air in the room and to open it up to the outside in order to let in more natural light, thus giving the State Council a more transparent image and wider opening on the outside world.

On account of the enormous value of the site’s cultural heritage, all the new features in the project are reversible and installed in such a way as to be removable with any risk of damage to the present room. The new features are clearly distinguishable from those which have been retained, as they are contemporary in style. A new, luminous, white ceiling is suspended below the existing ceiling, making it possible to light the room without casting any shadow, providing light similar to daylight and illuminating the mural and the historic woodwork in uniform fashion. The new table is designed in line with normal protocol. The shape which is rounded by a series of ellipses makes it possible for each councillor to see himself or herself at the same angle – a way of expressing the unity of the State Council.

group8, Salle du Conseil d'Etat, Geneva, 2009 - 2010

Program

Conference room

Specifications

Renovation in a building listed as an historic monument

Client

DCTI, République et Canton de Genève

Commission type

Commission

Photo credits

©Dgbp David Gagnebin-de Bons & Benoît Pointet