Clara Clara

Competition. Housing and office building

Chêne-Bourg, Geneva

2014

Clara Clara

The unit volume, which reproduces the same plateau throughout, with continuous vertical structures, offers flexibility of use in the long term. The geometry bevels the two southern angles, following the alignment of the street and opening up the square towards the esplanade of the railway station. The annular organization of the plan creates continuous facade surfaces which are served by a central core incorporating the equipment.

The large apartments are situated at the corners and have a double orientation. Only the small and medium-sized apartments are orientated in a single direction. The loggias are designed as an integral part of the rooms. They make it possible to extend apartment life to the open air whilst remaining sheltered. Their positioning enriches the interior spatiality by dividing the apartment into several distinct strata.
The loggias offer different, seasonal modes of use : as rooms which can be closed in on all sides by glass, as winter gardens, or as an extension of the living rooms in warm weather. The continuous window ledges fulfil several of the objectives linked to the typology of high-rise buildings. They form a horizontal parapet standing back from the edge, thus making for pleasant living space. Finally, the height of the ledge is lowered in order to provide panoramic vision.

group8, Clara Clara, Chêne-Bourg, Geneva, 2014

Program

Housing and offices

Client

Chemins de fer fédéraux suisses CFF

Commission type

Competition

Image credits

©ArtefactoryLab