Cargo

Office in an industrial hall, recycled shipping containers

Vernier, Geneva

2010

Cargo

A former industrial hall hosts these offices, designed in order to make the best use of the 780sqm and the 9m of height. This space contains 16 recycled shipping containers. Piled up as giant Legos, they were preserved as found, without any outside cosmetic transformation, keeping the poetry of their former use and differentiating them from the immateriality of the big neutral space they lie in.

Their use represents a gain of about 200sqm. By following Marcel Duchamp’s idea of “ready made”, these monumental objects acquired a new function. Each container embodies a collective form or a situation of our work: meeting rooms, cafeteria, lounge zone, bathrooms, etc.
The other half of the scheme is in opposition with the containers’ structured zone: an open space enlightened by natural light travelling through the glass-roof. The second zone is composed of informal meeting spaces.

group8, Cargo, Vernier, Geneva, 2010

Program

Offices, conference rooms, cafeteria

Specifications

Renovation
Open space office in an industrial hall
Demolished in 2016

Client

group8

Photo credits

©Régis Golay, FEDERAL studio, Geneva