Bulle's railway station

Masterplan competition, winning project. Development of the railway station area

Bulle, Fribourg

2014 - 2016

Bulle's railway station

Upgrading the railway tracks at the Bulle station involves relocating the station building and redeveloping its plateau, currently occupied by the railway area and an industrial estate. The project foresees the expansion of the town centre; it establishes a new continuity by creating a link between the new station plateau and the major urban entities, which are the historical centre, the market square and Rue Albert-Rieter. Rue Albert-Rieter becomes the main axis of the project, linking these urban entities to the new station square. The latter, featuring two buildings, will become the new major interchange hub in the
project and the identity of the new station. On the other side of the railway tracks, the Remise district is connected to the existing fabric by a succession of squares and public spaces along the tracks. The three built-up sections arranged inside a park will house the residential units in the manner of open blocks.

group8, Bulle's railway station, Bulle, Fribourg, 2014 - 2016

Program

Train station, bus station, offices, housing, commercial establishments, public spaces

Client

Transports Publics Fribourgeois (TPF), Bulle town, private owners

Commission type

Masterplan competition, winning project

Image credits

┬ęgroup8